Polityka Prywatności serwisu Dolnośląskiej Instytucji Pośredniczącej

 

Gromadzenie danych

Wszelkie dane pochodzące od użytkowników niniejszego serwisu internetowego gromadzone są na dwa sposoby:

  • informacje podawane dobrowolnie przez użytkownika – o podanie danych osobowych prosimy użytkowników korzystających z newslettera,
  • informacje uzyskiwane podczas korzystania z serwisu – wśród nich mogą być:
    • informacje w dziennikach serwerów – nasze serwery automatycznie zapisują takie dane, jak żądanie strony wysyłane przez użytkownika, datę i godzinę żądania oraz wysłania odpowiedzi, dane urządzenia (np. model sprzętu), typ przeglądarki, język przeglądarki, typ systemu operacyjnego,
    • informacje pobierane przez narzędzie Google Analytics w procesie monitorowania statystyk odwiedzin strony internetowej,
    • adres IP – każdy komputer podłączony do Internetu ma przypisany niepowtarzalny numer, czyli adres IP; na jego podstawie można np. zidentyfikować kraj, z którego dany użytkownik łączy się z siecią,
    • pliki tekstowe (ang. "cookies") wysyłane do komputera użytkownika podczas odwiedzania strony internetowej.

Administratorem danych osobowych jest Dolnośląska Instytucja Pośrednicząca z siedzibą przy ul. Strzegomskiej 2-4, we Wrocławiu (kod pocztowy: 53-611).

Mechanizm cookies

  • Przeglądarka internetowa może przechowywać pliki cookies na dysku komputera. W plikach cookies znajdują się informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisu.
  • Zawartość plików cookies nie pozwala na identyfikację użytkownika.
  • Za pomocą plików cookies nie są przetwarzane lub przechowywane dane osobowe użytkowników serwisu.
  • Dolnośląska Instytucja Pośrednicząca przechowuje pliki cookies na komputerach użytkowników w celu:
    • właściwego dopasowania serwisu do potrzeb użytkowników,
    • zapamiętania preferencji i indywidualnych ustawień użytkownika,
    • tworzenia statystyk oglądalności serwisu.
  • Użytkownik posiada możliwość takiego skonfigurowania przeglądarki internetowej, aby całkowicie lub częściowo wyłączyć przechowywanie plików cookies na dysku twardym komputera. Efektem zmiany może być utrata możliwości korzystania z niektórych funkcjonalności serwisu.

Wykorzystywanie danych

  • Dane zbierane w ramach naszyego serwisu służą do zapewnienia określonych usług naszym użytkownikom oraz do celów administracyjnych i statystycznych, a także do ochrony serwisu.
  • Dostęp do danych posiada także firma Google Inc. (poprzez wykorzystywanie do celów statystycznych funkcjonalności Google Analytics) oraz serwisy społecznościowe takie jak: Facebook i Twitter (poprzez obecność na stronach wtyczek umożliwiających dzielenie się treścią).
  • W ramach serwisu mogą znajdować się przyciski, narzędzia lub treści kierujące do usług innych firm, m.in.: wtyczki portali społecznościowych (Facebook, Twitter czy Google+), mapy (Google Maps), filmy (Youtube). Korzystanie z tych aplikacji może powodować przesyłanie informacji o użytkownikach do ww. zewnętrznych podmiotów.
  • Na podstawie informacji uzyskanych w ramach serwisu, Dolnośląska Instytucja Pośrednicząca może sporządzać zbiorcze zestawienia statystyczne, które mogą być udostępniane osobom trzecim. Zestawienia takie nie zawierają jednak żadnych danych pozwalających na identyfikację pojedynczych użytkowników.
  • Dolnośląska Instytucja Pośrednicząca zapewnia użytkownikom realizację uprawnień wynikających z przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (RODO), w szczególności do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Osobie, która wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych przysługuje do wniesienia skargi do organu nadzorczego (tj.: Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych)

Bezpieczeństwo

  • Dokładamy wszelkich starań, aby chronić serwis przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich. W tym celu stosowane są m.in. firewall, urządzenia zabezpieczające serwery, urządzenia szyfrujące oraz fizyczne środki bezpieczeństwa. 
  • serwis jednak zawiera odnośniki do innych stron internetowych. Rekomendujemy, aby po przejściu na inne witryny, zapoznać się z obowiązującą tam polityką prywatności.